marți, 21 martie 2023

Lunea Curata in Grecia - Inceputul Marelui Post de Paste - Kathara Deftera

 

Inceputul Marelui Post de Paste din Grecia – Lunea Curata

 


Marele Post în Grecia începe luni, numit Kathara Deftera (Lunea Curata), cu 40 de zile înainte de Duminica Paștelui. Este o zi liberă de la muncă, care se datorează tradiției creștine, conform căreia, după o perioadă de evadări de carnaval, a fost necesară curățirea spirituală și fizică (katharsis) pentru a se putea pregăti pentru învierea lui Hristos. și Paștele. Există un obicei frumos de a sărbători această zi în Grecia, numit „Koulouma”. Este un obicei să sărbătorești în spațiul deschis, cel mai adesea în piețe din sate, orașe, dar și în aer liber: pe plaje, pajiști. Oamenii se îndreaptă spre locuri ca acesta în masă pentru a elibera zmee colorate pe cer. Cu cât zmeul zboară mai sus, cu atât mai mare este bucuria! Cu cât mai sus, cu atât mai aproape de cer! Cu cât mai sus, cu cât mai aproape de urechea lui Dumnezeu, cu atât mai mari sunt șansa și speranța ca cererile și rugăciunile să fie răspunse. Iar odată ce zmeul urcă sus spre cer, satisfăcând nevoile spirituale!
    Cei adunați în aer liber dansează, se bucură, se întăresc cu preparate pregătite special pentru această sărbătoare. În această zi, începe Marele Post. În următoarele 40 de zile o vor respecta (poate nu toate și poate nu foarte restrictive), dar tradiția cere reținere de la carne, lapte, oua si alte preparate cu continut animal. De asemenea, nu se mânca pește decat la dezlegare 25 Martie si Duminica Floriilor!.



 

     Așadar, masa din prima zi a Postului Mare este așezată numai cu bucate de post. În principal legume sub toate formele: crude și nu, fructe de mare sub diverse forme preparate midii (saganaki, prajite, natur, pane, chiftelute), caracatita (coapta sau marinata), calamar (umplut facut la gratar sau in rondele pane), sepie (krasata cu sos cu vin si cu rosii), dolmadakia (sarmale in vita de vie cu orez) salată taramo (icre), măsline, varză, dovlecei pane, halva din susan cu diverse seminte si ciocolata etc. Dar la Kafara Deftera, „regina” absolută a decorului mesei este o pâine specială LAGANA, coaptă doar pentru ocazie, ovală mare și pufoasă, acoperită cu semințe de susan. Crocantă, parfumată și delicioasă!!!!
Desigur, nu pot lipsi urările pe care grecii si le fac unii altora, in această zi ei sărbătoresc începutul Marelui Post, așa că își vor dori: „Kali Sarakosti” ce inseamna „perioada bună a postului mare” sau „Kala Koulouma”.
   Unele regiuni au propriile lor tradiții suplimentare legate de Kafara Deftera. De exemplu, „dansul pop” de pe insula Kerkyra (Corfu), „curțile agasa” de pe Chios sau „nunta lui Koutroulis” din Methoni (Messenia în sudul Peloponezului). Nu există date clare cu privire la originile acestor obiceiuri. Unii le plasează în tradiția Atenei, alții le plasează la Constantinopol. Cu toate acestea, este cert că ei continuă până în zilele noastre, iar în toată Grecia în aceasta zi oamenii încearcă să-și zboare zmeii sus spre cer, să se întâlnească și să stea la o masă comună.
 
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu