vineri, 17 martie 2023

Ce simbolizează steagul Greciei ? Ce semnifică culorile și simbolurile drapelului Greciei ?





Drapelul Greciei este format din fâşii alternative albe şi albastre, iar în colţul din stînga sus se află o cruce albă pe fondul unui pătrat albastru 



 Cele 5 benzi albastre corespund celor 5 silabe din cuvantul Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α (LIBERTATE), iar cele 4 benzi albe corespund celor 4 silabe din ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ (MOARTE). Asadar Moarte sau Libertate!

  • CRUCEA care se afla in varful steagului sau pe steag, simbolizeaza crucea pe care a vazut-o pe Cer in 312 d. Hr, imparatul Constantin cel Mare, pe care scria ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ! Asadar reprezentarea este ΠΙΣΤΗ (CREDINTA ortodoxa) και (si) ΠΑΤΡΙΔΑ (PATRIE

  • Culoarea ALBASTRA este reprezentarea imbracamintii barbatesti purtate in insulelele grecesti ΒΡΑΚΑΣ (pantaloni pana la genunchi purtati in timpul ocupatiei otomane sec 15-19). O alta interpretare este Cerul albastru si marile ce o inconjoara .

  • Culoarea ALBA vine de la ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ (fusta scurta cu pliuri, 400 ulterior, articol din imbracamintea oficiala a soldatilor din garda prezidentiala, evzonii) a luptatorilor tsoliades din timpul revoloutiei 1821. O alta interpretare este Spuma valurilor marii.


    Uneori drapelul Greciei mai este prezentat având  de jur imprejur ciucurei (ΚΡΟΣΙΑ). Acesti ciucurei reprezinta SUFLETELE eroilor cazuti pentru PATRIE.
     Acestea sunt asadar simbolurile sfinte ale drapelului , asa cum spun grecii, η ΚΑΡΔΙΑ (inima), η ΨΥΧΗ (sufletul), το ΠΝΕΥΜΑ (spirit) και το ΟΝΕΙΡΟ (visul) Grecilor din toate partile Universului.



·    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu