vineri, 17 martie 2023

Turul Greciei Antice și Moderne cu Elena Ionescu - Ghid Profesionist

Turul Greciei Antice și Moderne în 6 zile


Salonic – Vergina – Meteora - Atena – Corint – Mycene – Nafplio – Epidavros – Delpfi – Dion



Elena Ionescu - Ghid acreditat de Ministerul Turismului Grec

Telefon mobil : +30 693 891 9392




Chiar daca Grecia este o tara mica, o viata intreaga nu este ajuns ca sa o descoperi!
Cu adevarat iubita de oameni, Grecia este atat de bogata in istorie si frumusete, niciodata nu pare sa fie complet explorata, indiferent de cate ori o vizitati. Prin urmare, acesta este unul dintre motivele pentru care se afla pe lista primelor 10 destinatii turistice din intreaga lume. Tot ceea ce este legat de Grecia, de la natura la localnici, face ca vizitatorii sai sa revina pe acest taram minunat in fiecare an, estimandu-se 16 milioane de vizitatori in anul 2016.

Civilizatia greaca – mai ales cea antica – a realizat numeroase inovatii politice si culturale, care au influentat in mod decisiv societatea occidentala. Atat filozofia, geometria, medicina - anatomia, teatrul, muzica, arhitectura, sculptura, poezia, politica, cat si istoria, comedia, tragedia, teologia, filantropia, democratia – desi nu au luat nastere toate in Grecia – toate au fost influentate de poporul elen si transmise Europei. Astazi acestea stau la temelia pe care se sprijina Civilizatia contemporana si propria noastra cultura.

ZIUA 1. SALONIC – VERGINA

      Intalnirea cu ghidul oficial local si inceperea turului catre partea superioara a orasului: Ano Poli, Castra-Eptapirgio, biserica protectorului orasului Sf. Dumitru (unde se afla moastele Sf Dumitru Izvoritorul de Mir si Sfanta Anisia), Arcul lui Galerius, Rotonda, tur pietonal pentru observarea si a altor obiective Bis. Sfanta Sofia, Piata Aristotelous, Pietele Modiano si Athona (de carne, de peste, de condiment, de fructe), Bulevardul comercial Tsimiski, Turnul Alb. In partea a 2-a a zilei ne indreptam catre Capitala regala a imperiului Macedonean – Vergina - pentru a vizita muzeul in forma de scoica cu Mormintele Regale (regele Filip al II-lea, printul Alexandru al 4-lea). 

   In ultima parte a zilei trecem catre judetul Pieria – orasul Katerini si Paralia Katerini (statiune pe Riviera Olimpului) – cazare in Paralia Katerini.






ZIUA 2. METEORA

   Dupa micul dejun se merge catre Centrul Greciei traversand valea Tempi, locul legendar al Izvorului zeitei Afrodita (Venus) si izvorul tamaduitor al Agiei Paraschevi, sfanta locala si protectoarea nevazatorilor, apoi se face trecerea prin Larisa si campul Thesalian catre Kalambaka pentru complexul Meteora un miracol geologic si monahal care trebuie vazut si simtit, format din 6 manastiri, vizitandu-se in functie de timp una sau doua dintre acestea. Manastirile sunt localizate pe varful stancilor la altitudini intre 300-600m deasupra nivelului marii. Ne oprim si la un altelier de arta bizantina si icoane deosebit de interesante. Masa de pranz optional la Meteora. Lasand Meteora ne indreptam catre capitala Greciei Atena. Cazare in Atena.






ZIUA 3. ATENA

   Dupa micul dejun incepem vizita noastra in capitala Greciei. Vizitam Acropola (construita pe stanca sfanta la 157 m altitudine) cu templele Parthenon, Athena Nike, Erechtheion, Propilele si apoi Noul Muzeu al Acropolei (deschis in 2009).     

     Continuam cu un tur pietonal catre Stanca unde a predicat Apostolul Pavel – Areopagos, Agora Antica, Agora Romana, Turnul Vanturilor, Centrul Cultural Melina Mercuri, cartierele Monastiraki si Plaka cele mai vechi din Atena, Biblioteca lui Adrian, Mitropolia, Bulevardul comercial Ermou. In Piata Sintagma, vom asista la Schimbarea Garzii prezidentiale. In turul nostru vom vedea si Gradinile Regale, Zappeionul, Stadionul Kalimarmaro (locul primelor Jocuri Olimpice Moderne), Arcul lui Adrian, Templul lui Zeus Olimpianul. 



   In partea a 2-a a zilei optional, putem merge la Capul Sounion cel mai sudic punct al provinciei Attica, pentru a vizita Templul Zeului Poseidon, rivalul zeitei Athena, si a imortaliza apusul soarelui. Se parcurge Riviera Atticii cu statiunile Glyfada, Vouliagmeni, Lagonisi. Cazare in Atena.






ZIUA 4. MYCENE – EPIDAVROS

    Dupa micul dejun, se pleaca catre peninsula in forma de frunza de dud PELOPONEZ. Una dintre cele mai interesante zile ale excursiei noastre intorcandu-ne cu mult in timpurile de apoi ale antichitatii grecesti, Epoca Bronzului, deoarece calatorim catre locurile unde s-a creat prima civilizatie continentala din Grecia – Civilizatia Miceniana. In drumul nostru vom opri pentru a observa Istmul si Canalul Corint, o minune a lumii antice ce separa Peloponezul de restul Greciei, la granita dintre Golful Corintic si Golful Saronic. Ajungand la Mycene vom vizita orasul antic si mormantul (tholos - stup) lui Agamemnon, regele Grecilor in Razboiul Troian. Ruinele au mai mult de 3500 ani vechime. Dupa masa de pranz, se merge la Nafplio, unul dintre cele mai frumoase orase grecesti cu fortificatii din perioada bizantina, venetiana, franca, otomana, in acelasi timp prima capitala a Greciei contemporane libere (1829-1834).





    Continuam traseul prin tara “Frumoasei Elena”, catre Epidavros. Teatrul din Epidavros cu o vechime mai mare de 2500 ani, este locul desfasurarii unora dintre cele mai cunoscute spectacole de drama, tragedie (Eschil, Sofocle, Euripide). Are 14.000 locuri si in acelasi timp cea mai buna acustica din lume, functionabil in acelasi fel ca acum 2500 de ani.. Cazare in zona Patras.




ZIUA 5. DELPFI

     Dupa micul dejun ne vom indrepta catre centrul lumii antice, Delfi, cel mai sfant loc din lume cu ORACOLUL zeului Apollon. Von vizita Muzeul cu cateva dintre descoperirile facute de arheologii greci si francezi ( 2 statui Kouroi, Sfinxul, Piatra Omfalos, reliefurile ce decorau tezaurele, statuia de bronz Iniohos si multe alte dedicatii de marmura si bronz care s-au facut Oracolului inca din perioada Miceniana). Apoi pașim in situl arheologic unde vedem parte a tezaurelor oraselor sustinatoare ale Oracolului (Atena, Corint, Sifnos, Argos), tempul lui Apollon, teatrul din piatra de Parnasos, stadionul, Izvorul Castaliei, Tempulul Atenei Pronea, Tholosul, Palestra. La final incarcandu-ne cu fortele pozitive ale Oracolului ne vom indrepta catre nordul Greciei, catre legendarul Olimp, resedinta legendara a zeilor. In jurul orelor 20:00 vom ajunge in Paralia Katerini – Cazare in Paralia.







ZIUA 6. DION – ROMANIA

    Dupa micul dejun, ne indreptam catre cel mai inalt munte din Grecia 2917m, Muntele Olimp la poalele caruia se gaseste orasul sacru al macedonenilor lui Alexandru Macedon (Dion). Se viziteaza situl arheologic cu ruinele templelor zeitei Demeter, Zeus, Isis, Odeonul si Baile Romane, Teatrul grecesc. Deplasare dupa orele pranzului catre Romania!






Intrarile la obiectivele  turistice

VERGINA – Muzeul Mormintelor Regale - 12 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei) pensionarii peste 65 ani – 6 Euro pe baza de pasaport, buletin. http://odysseus.culture.gr/h/1/eh155.jsp?obj_id=3297

METEORA – 3 Euro/persoana (copii sub 12 ani gratuit)

ATENA – Acropolis 20 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei) pensionarii peste 65 ani – 10 Euro pe baza de pasaport, buletin.

Muzeul nou al Acropolei – 5 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei), pensionarii peste 65 ani  – 3 Euro pe baza de pasaport, buletin.

MYCENE – 12 Euro/ persoana, (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei) pensionarii peste 65 ani  – 6 Euro pe baza de pasaport, buletin.

EPIDAVROS -  12 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei) pensionarii peste 65 ani  – 6 Euro pe baza de pasaport, buletin.

DELFI - 12 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei), pensionarii peste 65 ani – 6 Euro pe baza de pasaport, bulletin.

DION - 8 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei), pensionarii peste 65 ani  – 4 Euro pe baza de pasaport, bulletin


SOUNION – Templul lui Poseidon - 8 Euro/ persoana (GRATUIT - tinerii pana in 18 ani pe baza de buletin sau pasaport si studentii pe baza legitimatiei), pensionarii peste 65 ani – 4 Euro pe baza de pasaport, buletin



IMPORTANT: 1 IANUARIE, 25 MARTIE, 1 MAI, DUMINICA DE PASTE, 25, 26 DECEMBRIE  TOATE SITURILE ARHEOLOGICE SUNT INCHISE/  DOAR METEORA ESTE DESCHISA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu