joi, 17 februarie 2022

Acropola din Atena – Ghid Roman în Grecia

    An de an, mii de turisti din intreaga lume viziteaza cel mai celebru obiectiv turistic al Greciei: Acropola din Atena, care este o adevarata bijuterie istorica arhitecturala. Aceasta capodopera a arhitecturii grecesti si totodata simbolul Greciei, Acropola din Atena, a fost inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1987.

   Termenul de “acropola” provine din cuvintele grecesti “acros” = “ridicat” si “polis” = “oras”, si inseamna “punctul cel mai inalt al orasului“, reprezentand fortareata construita pe locul cel mai inalt si cel mai bine aparat din vechile orase grecesti, care servea drept loc de refugiu si de aparare pentru populatie in timpul atacurilor. Aceasta fortareata cuprindea in incinta ei principalele edificii publice: palate, temple, statui. Numeroase orase grecesti (Corint, Micene, Teba, Sparta, Argos, Tirint) au astfel de asezari fortificate, numite “acropole”, iar o parte din aceste acropole se mai pastreaza si astazi.


Acropola din Atena – capodopera a arhitecturii grecesti


Acropola din Atena – capodopera a arhitecturii grecesti

 Cea mai celebra acropola din lume, Acropola din Atena, este situata in centrul orasului Atena, si a fost contruita in jurul anului 3.000 i. Hr., pe un platou stancos, inalt de 156 m, pe o suprafata de 4 hectare. Aceasta mare cetate cuprindea mai multe temple inchinate zeilor, printre care si cel al zeitei Atena, care era protectoarea orasului. Mai tarziu, aceste constructii au fost distruse de persi si, dupa infrangerea acestora in 465 i. Hr., au fost refacute in timpul lui Pericle (secolul V i. Hr. – in timpul perioadei numite si “perioada secolului de aur”).



   Acropola din Atena cuprinde 21 de vestigii de o mare importanta istorica si arhitecturala: Partenonul, Erehteionul, Propylea, Statuia Atenei Promachos, Templul Atenei Nike, Altarul Atenei, Templul lui Dionysos, Odeonul lui Herodes Atticus, Teatrul lui Dionysos Eleuthereos, Odeonul lui Pericle, Vechiul templu al Atenei. Dintre aceste monumente, cele mai importante sunt Partenonul si Erehteionul, care au fost dedicate zeitei Atena.
Partenonul – o bijuterie arhitecturala perfecta

   Partenonul a fost construit pentru a adaposti atat statuia colosala a zeitei Atena, cat si comorile orasului, in cazul atacului din partea persilor, dar si pentru a infrumuseta orasul Atena. Multe din sculpturile acestui templu au fost deteriorate, atat datorita timpului si cutremurelor, cat si atacurilor la care a fost supus acest impresionant edificiu din capitala Greciei. Numeroase sculpturi de marmura ale Partenonului sunt expuse la Muzeul Britanic din Londra.Din seria de temple din Acropole, cel mai mare si cel mai important monument al civilizatiei grecesti este Partenonul. Inca din antichitate, Partenonul a impresionat prin rafinamentul arhitectural, prin proportiile sale perfecte si prin calitatea decorurilor. Fatada principala are o deschidere spre est. Aceasta constructie monumentala este realizata in stil doric, avand caracteristici ionice si fiind inconjurata de multe coloane simple, masive. Numele acestei constructii (in limba greaca, “Partenon”), vine de la cuvantul “parthenos”, care inseamna necasatorit. Templul este construit din marmura pentelica (marmura alba, fara striatii). Cladirea Partenonului era impunatoare – avea o lungime de 69 m, o latime de 30 m, cate 8 coloane pe latime si cate 17 coloane pe lungime. Acest edificiu important din perioada antichitatii a fost realizat de Fidias, impreuna cu alti colaboratori ai sai (Iktinos si Kallikrates).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu